Våra Producenter

  • Lammidia

    När barndomsvännerna Marco Giuliano och Davide Gentile från. Pescara pluggade i Rom respektive Milano så fick de smak för naturviner och efter avklarade studier så bestämde de sig för att testa att göra vin i sina gamla hemtrakter. I bergen trekvarts biltur från Pescara så hade Davides mormor Antonia ett skjul som de kunde använda för sina experiment och 2010 så gjorde dom 1000 flaskor. De fortsatte att prova sig fram och 2013 kom deras första officiella årgång. Sedan dess har produktionen och antalet cuvéer ökat för varje år och deras viner är eftersökte hos naturvinsälskare över hela världen.

    Marco och Davides vinmakning kännetecknas fortfarande av en nybyggaranda och nyfikenhet och nu med över ett decenniums erfarenhet så har cuvéerna utvecklats i två tydliga inriktningar, vid sidan av de lätta josiga vinerna som man har blivit kända för så gör man idag även viner som lagras på ekfat eller amfora där man låter de olika vingårdslägena tala. I vintillverkningen så använder man sig av en mäng olika metoder som t ex 150 år gammal mekanisk vinpress, modern ballongpressning, stål- och glasfibertank, amforor och ekfat. Men oavsett metod och prisnivå på vinet så är grundregeln väldigt enkel: ”100% uva e basta”, det vill säga deras viner är gjorde på enbart druvmust, ingen tillsatt jäst eller inga tillsatta sulfiter och resultatet är viner som sprudlar av liv.

  • Sete

    Sete är ett naturvinsprojekt som drivs av tre passionerade vänner, Emiliano, Arcangelo och Martina. Projektet startades efter att de upptäckt naturviner under sin studietid med målet att återuppliva övergivna vingårdar i deras närområde och fokuserar på ekologisk och biodynamisk vinodling. Deras vingårdar, i närheten av Priverno, odlas utan kemikalier, enligt traditionella och hållbara metoder.

    Man handplockar sina druvor och druvmusten får spontanjäsa och man använder stål- glasfiber- och cementtankar i vinkällaren vilket resulterar i viner som genuint uttrycker regionens unika terroir. Setes viner är kända för sin livfulla karaktär, ett resultat av deras noggranna och minimala ingripande i både vingård och vinkällare.

  • Poderi Cellario

    Fausto och Cinzia Cellario som driver Poderi Cellario är den tredje generationen vinmakare i byn Carrù, på den västra utkanten av Langhe-kullarna. Man är starka förespråkare för lokala vinmakningstraditioner och arbetar med klassiska piemontesiska druvsorter på sina 13 hektar vingårdar som är utspridda på tre olika platser i södra Langhe-regionen. Deras stolthet görs i Dogliani, där de gör flera vingårdsspecifika dolcettoviner.

    Odlingarna är så klart ekologiska och vinkällaren arbetar man enbart med naturliga jäst och minimal intervention. I största möjliga mån så undviker man svavel och tillsätter endast sparsamt under pressning eller buteljering när det anses nödvändigt.

    Några av druvorna man odlar är Dolcetto, Barbera, Nebbiolo, Favorita, Nascetta och Grignolino. Och på dessa druvor gör man drickvänliga ärliga viner till överkomliga priser.

  • La Visciola

    La Visciola i Piglio i södra Lazio ägs och drivs av vinmakaren Piero Macciocca och hans fru Rosa Alessandrini. Cesanese del Piglio är en DOCG som har varit mer eller mindre okänd inte bara internationellt utan även i Italien, men under de senaste åren så räd et allt fler sommelierer, kanske främst i Rom, som har fått upp ögonen för att vilken hög kvalitet dessa viner kan erbjuda. Mycket av detta kan man tacka Piero och Rosas pionjärarbete för. Man var väldigt tidigt ute med att odla ekologiskt och att göra viner med minimal intervention. La Visciola var även först med att göra vingårdsspecifika viner och på detta sätt visa vinvärlden vilken kvalitet man kan ha få ut av druvan Cesanese om man vinifierar så ärligt som möjligt . Deras ”’cru-viner” säljs i linjen Priore och på etiketten kan man se Rosas pappa i full fart med att plantera vinstockar på 1960-talet.

    För att behålla fruktens inneboende karaktär så vinifierar man idag i cementtankar och resultatet är viner som i kvalitet och komplexitet kan tävla med vilken vingårdsspecifik Barolo eller Etnavin som helst. Och vi är väldigt glada över att vi kan erbjuda Piero och Rosas rariteter till svenska vinälskare.

  • Costadilà

    Costadilà startades i hjärtat av prosecco-området av Ernesto Cattel, som hade en vision att göra prosecco som med gammeldags metoder. Fram till 1970-talet så gjordes mycket prosecco med andra jäsning på flaska, men sedan tog charmat-metoden (jäsning på tank). Costadilà använder sig av en gammal metod där druvmusten först får jäsa på tank eller fat och vid buteljering så fyller man på med ojäst must från druvor som skördats sent och dessutom har torkat i cirka hundra dagar på flätade bäddar. När vinet jäser en andra gång på flaska så bildas koldioxid och jästfällning och enligt traditionen (metodo ancestrale) så behåller man jästfällningen och man serverar vinet med bottensatsen (Col Fondo). När Ernesto kom med sin första årgång så uppskattade proseccokonsortiet hur hans viner såg ut, de var grumliga och dessutom hade han skalmacererat vinerna vilket gav en gyllengul färg som man inte tyckte skulle få vara på ett proseccovin.

    Vinerna upptäcktes först av naturvinsälskare och sedan har många inspirerats av Ernestos hantverk och idag så har var och varannan prosecco-producent en ”col fondo” i sin varuportfölj, men sällan gjord med samma omsorg som hos Costadilà.

    Efter att Ernesto gick bort så har verksamheten tagits över av Alex della Vecchia och Martina Celli som under många år jobbade tillsammans med Ernesto. Alex är uppvuxen i alperna där han också gör viner under egen etikett. Man har även får och kor på sina marker som Alex gör fantastiska charkuterier av.

  • La Maliosa

    Antonella Manulis projekt La Maliosa är mer än bara en vingård. När hon tog över den 168 hektar stora egendomen 2009 så blev hon ägare av gamla historiska odlingar av oliver och vindruvor men också en del urskog och orörda ängar. Genom att bevara och förädla markerna med en metodik som hon utvecklat tillsammans med Lorenzo Corino från Case Corino så visar hon att man i detta område kan göra viner och olivolja av absolut högsta kvalitet samtidigt som man gör en insats både för den biologiska mångfalden i närområdet men också för klimatet genom att man ger ett så gynnsamt koldioxidavtryck som möjligt.

    Druvorna man odlar är lokala druvor som den gröna Procanico, vilken ger viner med en underbar bärnstensfärg och djup smak och de blåa druvorna Ciglieolo och Cannonau. Men det är inte bara vinerna som röner stor framgång, även Maliosas olivolja belönas varje år med priser och utmärkelser. Maliosa driver också en vinbar och uthyrning av lägenhet och hyttor som gör det möjligt att övernatta i vingården under stjärnhimlen.

  • Cosimo Maria Masini

    Cosimo Maria Masinis vingårdar ligger i San Miniato (Pisa), i hjärtat av kullarnas land där Arno- och Elsa-floderna flyter. Odlingarna best består av 40 hektar druvor, olivträd, vete, grönsaker och fruktträd. Den närbelägna varma Tyrrenska havet och vindarna som blåser ned från norr skapar ett enastående klimat på platsen, präglat av mycket varma dagar och konsekvent svala nätter. Kombinera dessa väderförhållanden med vin-vänlig jord belastad med fossil så är det inte konstigt att man kan få fram druvor av allra högsta kvalitet. Grundfilosofin är att ”stora viner skapas i vingården, inte i vinkällaren” och för att skapa de allra bästa förutsättnigarna i vingården så har man arbetat biodynamiskt sedan 2003.. Hos Cosimo Maria Masini växer druvorna i harmoni med klimat och jord innan de pressas och jäses så naturligt som möjligt. I vinkällaren använder vi naturliga jäststammar, vilket innebär att jäsning sker med jäst som naturligt finns på druvorna. Detta hjälper till att säkerställa att alla druvans egenskaper finns närvarande i vinet.

    Agronomen Francesco de Fillipis som sedan en tid tillbaka har ansvaret för så väl vingårds- som vinkällararbetet har under sin tid dragit i gång ett projekt att rädda en historisk lokal druva vid namn Sanforte som han upptäckte i en av vingårdarna. Den här toskanska druvan som nästan var utdöd har Francesco sedan odlat upp och idag gör man ett mycket uttrycksfullt vin på 100% Sanforte.

  • Case Corini

    Familjen Corino har anor i Costigliole d'Asti som sträcker sig tillbaka till början av 1800-och sedan 1898 har man producerat vin här.

    När Lorenzo Corino tog över gården1967 så inleddes ett arbete att göra högkvalitativa viner på ett så skonsamt sätt som möjligt för miljön, vilket snabbt fick uppmärksamhet framför allt i Japan där Case Corinis viner har kultstatus.

    Lorenzo Corino, agronom och forskare, författare till flera tekniska och vetenskapliga publikationer var en stark förespråkare för jordbruk i närmare harmoni med den lantliga världen och med särskild uppmärksamhet på hållbara förvaltningsmetoder. Han ansåg att vi måste ompröva hur vinframställning och enologi utförs, och påstod att vi måste ha större respekt för miljö- och etikvärden. Hans tankesätt var kopplat till värdet av "jordkapital" och den omgivande miljön, samt dess optimala användning för att öka vinets hälsosamma egenskaper och smakegenskaper. Tillsammans med Antonella Manuli (La Maliosa) så formulerade han "Metodo Corino" ett patent som fokuserar på att främja organiskt material och biologiskt liv, valorisering och bevarande av markanvändningskapacitet, genom åtgärder som begränsar kompaktion och erosion. På så sätt uppnås en helt vegetabilisk biodynamisk cykel. Efter Lorenzos bortgång så drivs ”Metodo Corino” vidare av Antonella och verksamheten i Case Corini fortsätter med hans barn Luisa och Guido.

    Case Corini består idag av 15 ha varav 6 ha vingårdar, 6 ha ängsmark, 3 ha skog. Alla vingårdar är mellan 60 och 90 år gamla. Den huvudsakliga sorten som odlas är Barbera, sedan Nebbiolo, Moscato och några antika lokala sorter. Allt arbete har gjorts för hand sedan 1950-talet och resultatet kan kännas genom att bara gå på den mjuka marken, genom den höga mängden organiskt material på dess yta och genom att observera den stora florala mångfalden som förändras beroende på säsongen. Stor uppmärksamhet ägnas åt skörden och i källaren är jäsningen spontan i träfat utan tillsatser. Vinet lagras normalt i tre år innan det buteljeras.

  • Distina

    Claudio Camper för tillsammans med sin familj viner och grappa på deras egendom söder om Piacenza. Vingården ligger uppe på Piacentini-kullarna,, på en höjd av 250 meter. Marken är fossilrik vit lera och sandsediment. Man hittar fossiler från skaldjur i olika storlekar och former efter plöjning eller grävning. Marken är kvävefattig vilket har visat sig vara gynnsamt när man ska göra mousserande viner. Druvsorterna som Distina odlar är de traditionella i området. Gröna druvor är Malvasia di candia, Ortugo, Marsanne och Moscato. De blå druvorna är Barbera och Croatina som I omrdået även kallas Bonarda.

    Grappatillverkningen har man lärt sig hos den okrönta kungen av hantverksgrappa Capovilla och resterna efter grappatillverkningen återbördas till vingården som naturlig gödning.

  • Casé

    Casè är en oberoende vingård som grundades 1998 på kullarna av Val Trebbia med inspiration av grannarna i dalgången La Stoppa. Men med den höga höjde som Casés vingårdar ligger på så har man valt lite att utöver de traditionella gröna druvsorterna, Ortugo, Marsanne och Malvasia di candia även Pinot Noir för sina röda viner. Målet är att producera viner som skiljer sig från "internationell smak" och som har en annorlunda karaktär varje år. Arbetet i vingården sker utan kemiska gödningsmedel och herbicider. Skörden utförs manuellt genom att välja de bästa druvorna direkt på vinrankan. För pinot noir sker den alkoholiska jäsningen tillsammans med maceration på druvskalen, vilket kan variera från 20 till 40 dagar. Vinet lagras sedan i ståltankar, cement- eller träfat, beroende på vintyp. Maceration på skalen används även för vita viner, precis som man traditionellt gjorde förr. Man använder enbart naturlig jäst i vinkällararbetet.

  • Andrea Occhipinti

    Andrea Occhipinti började sin vinresa i början av 2000-talet när han läste agronomutbildningen på universitetet i Viterbo och som examensarbete fick han låna en liten plätt med Aleaticodruvor i sluttningarna mot Bolsena-sjön. Efter examen så fick han köpa loss vingården och sedan dess gör han under bara viner med tydlig karaktär av växtplatsen i den vulkaniska jordmånen.

    Han använder inga kemiska gödningsmedel eller bekämpningsmedel, och alla druvor handplockas noggrant för att säkerställa högsta kvalitet. I vinkällaren tillämpar han en minimalistisk filosofi, med användning av inhemska jäststammar och minimal intervention under vinifieringen. Detta resulterar i naturliga viner som autentiskt uttrycker terroirens karaktär.

    För Andrea Occhipinti handlar vinframställning om mer än bara produktion; det är ett uttryck för kultur, historia och landskap. Genom sina viner strävar han efter att berätta historien om Lazio och dess unika terroir, samtidigt som han respekterar och bevarar naturen. Hans arbete har inte bara bidragit till att öka medvetenheten om regionens viner internationellt, utan har också inspirerat en ny generation vinmakare att följa hållbara och autentiska metoder i vinframställning.

  • Il Vinco

    Il Vinco är en liten, ambitiös vingård belägen vid sjön Bolsena i Lazio, Italien. Man fokuserar på att skapa naturliga viner med en stark koppling till lokala traditioner och hållbar vinodling. Vingården specialiserar sig på den inhemska druvsorten Grechetto Rosso, även känd som Greghetto, samt Aleatico.

    Il Vinco odlar sina druvor ekologiskt och undviker kemiska gödningsmedel och bekämpningsmedel. Skörden sker för hand för att noggrant välja de bästa druvorna. I vinkällaren använder de endast inhemsk jäst och minimal intervention. Resultatet är autentiska, uttrycksfulla viner med en tydlig regional identitet.

    Deras viner kännetecknas av friskhet, komplexitet och renhet. Grechetto Rosso är fylligt med smaker av mörka bär och kryddor, medan Aleatico erbjuder aromatiska toner av rosor och röda frukter. Il Vinco strävar efter att bevara och främja Lazio-regionens vintraditioner och terroir, vilket gör deras viner till en genuin representation av området där man numera kan hitta flera naturvinsproducenter som Andrea Occhipinti och Le Coste som ligger på andra sidan sjön.

  • Elios

    Guido och Nicola är två barndomsvänner från Alcamo på västra Sicilien som har en stark tro på att det går att göra viner av allra högsta kvalitet i deras hemregion bara man tar hand om vinodlingarna och druvorna med respekt för naturen och använder sitt hantverkskunnande. Den här tron gjorde att de 2015 lämnade de sina jobb som konsulter för att ge liv åt ett eget projekt: att förändra ödet för druvorna från deras släktgårdar, som fram till dess hade sålts billigt till industrin, och ge dem den värdighet de förtjänar genom att producera viner med låg intervention som uttrycker deras ”terroir”.

    Enligt deras synsätt måste människan följa vinframställningsprocessen utan invasiv intervention och användning av syntetiska kemikalier. Vin bör inte vara en produkt som anpassas till konsumenternas smak, utan ett uttryck för naturen och området där druvorna kommer ifrån. För produktionen av deras viner använder de inga kemikalier, utan bara druvjuice och en minimal mängd sulfiter.

    De jobbar enbart med sicilianska druvor som de gröna Grillo, Zibbibo och Cataratto och när det kommer till röda druvor så är det Nero d’Avola och Nerello Mascalese gäller.

  • Marco Colicchio

    Marco kommer från Marino, en av de historiska städer som ingår i Castelli Romani, det kulliga området runt Rom som många har förälskat sig i som till exempel Gustav III som har namngivit flera av platserna i Norra Djurgården efter några av dessa städer som Albano och Frescati. Det sistnämnda har fått sitt namn från Frescati vilket också är namnet på de viner från Castelli Romani som vi i Sverige kanske är mest bekanta med. Marco Colicchio gör viner som är sprunget ur de traditionella vinerna härifrån samtidigt som de har fått en mycket mer komplexitet tack vare hans omsorgsfulla hantverk i vingård och vinkällaren.

  • Matervi

    Alberto Rignon är en ung vinmakare från kullarna utanför Vicenza, som odlar vin på 3 hektar. På Albertos marker växer druvor som har en stark lokal anknytning som Vespaiola, Toccai Friulano och Pinot Blanc, men även extremt ovanliga druvsorter som Groppella och Pinot Vanderville. Albertos plan är att bygga en egen cantina i anslutning till sina vingårdar men än så länge gör han vinerne hos Tenuta L’Armonia där han har arbetat som ansvarig över vingårdaren sedan han tog sin agronomexamen.